“Eşit, Erişilebilir, Engelsiz İzmir için Buluşuyoruz” sloganıyla 24 Mayıs’a kadar sürecek etkinliklerin ilki Kültürpark’ta sahne performansları, atölyeler ve seminerlerle başladı. Engelli bireyler ve aileleri ile çok sayıda İzmirlinin katıldığı program, renkli görüntülere sahne oldu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi 10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla bir dizi etkinlik düzenledi. “Eşit, Erişilebilir, Engelsiz İzmir için Buluşuyoruz” sloganıyla 24 Mayıs’a kadar sürecek programların ilki Kültürpark’ta başladı. Engelli bireylere ilişkin çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin engelli birimlerinin de yer aldığı etkinlikte sahne performansları, atölyeler ve seminerler düzenlendi. Etkinliğe katılanlar hem eğlendi hem de engelsiz yaşam konusunda bilgilendirildi.
Stantlar kuruldu
Açık alanda kurulan stantlarda engelli bireylerin hazırladığı hediyelik eşyalar sergilenirken, yüz boyama ve maket tasarımı gibi etkinlikler de yapıldı. Alanda kurulan platformda engelliler tarafından sahnelenen dans gösterisi ve konserler ise en dikkat çeken bölüm oldu.
Hafta boyunca farkındalık çalışmaları yapılacak
Engelliler Haftası programına ilişkin bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsizmir Şube Müdürü Emine Koç, “Engelliler konusunda farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Kültürpark’ta engellilik alanında çalışan sivil toplum hareketleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin ilgili birimleri olarak bir aradayız. Sahnede de çeşitli gösterilerimiz var. Ayrıca hafta boyunca spor etkinliklerinin yanı sıra kentin değişik noktalarında sergilerimiz olacak. Sokakta farkındalık etkinlikleri yapacağız. Kentte yaşayan herkese, ‘Engellilerle nasıl bir arada yaşarız, engelleri nasıl ortadan kaldırabiliriz?’ sorularına yönelik mesaj vermeye çalışacağız” dedi.
Engellilerle el ele proje üretiliyor
Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Gülgün Yorgancılar, “Engelli alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarımızla bir aradayız, onun mutluluğunu yaşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Erişilebilirlik Koordinasyon Komisyonu’nda kamusal alanların erişilebilir hale gelmesi için hazırlanan projelerde biz de yer alıyoruz. Önemli olan, hayatımızın kolaylaştırılması. Hayatla iç içe olarak bağımsız yaşam kültürümüzün gelişmesi için öncelikle evimizden çıkmamız lazım. Evimizden çıktığımızda sokakların, kaldırımların, ulaşım araçlarının, kamu binalarının evrensel tasarımla yapılmış olması gerekiyor. Yapılacak çalışmalarda engelli bireylerin yer alması bu açıdan çok önemli. Sorun çözücü yerel yönetimlerle engellilerin bir arada çalışması, sorunun giderilmesinde en büyük etken” diye konuştu.
“İş birliği yapmaktan çok mutluyuz”
Türkiye Spina Bifida Derneği Başkan Yardımcısı Nurdan Anlı da dernek olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı. Bu tür etkinliklerin farkındalık oluşturduğunu kaydeden Anlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Etkinlik çok güzel geçiyor. Programlar güzel planlanmış. Burada, tanımadığım birçok dernekle tanıştım. Biz dernek olarak engelli çocukların katılımıyla engelli hakları konusunda farkındalık yaratan bir oyun geliştirmiştik. Belediyenin engelliler birimi, bu oyunu engelli ve engelsiz çocuklara oynatıyor. Dolayısıyla engelli hakları konusunda farkındalık yaratılıyor. Belediyeyle iş birliği yapmaktan ve birlikte çalışmaktan çok mutluyuz.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür
İzmir Down Sendromu Derneği Başkanı Gülnaz Rodoplu ise etkinlik için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Bu tür projelerin sivil toplum kuruluşları için önemli olduğunu belirten Rodoplu, “Her zaman ‘Engelsiz İzmir’ diyoruz ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı projelerde yer alıyoruz. Toplumu bilinçlendirmek istiyoruz. En büyük amacımız bu. Engelli çocuklarımızın çalışma hayatlarının olması gerekiyor. Bunun için mücadele ediyoruz, mücadeleye de devam edeceğiz. Farkındalık oluşturmak çok önemli” dedi.
“Öncelik eğitim”
Üniversiteden mezun olarak bir fabrikada çalışmaya başlayan Down sendromlu Ayça Karagöz de “Yaptığımız sabunları burada sergiliyoruz. Burada olmak çok güzel. Gösterimiz var. Sahneye çıkarak ilk kez seyirci ile buluşacağız. Engelli bireylere eğitim almalarını öneriyorum. Ben üniversitede turizm ve otelcilik bölümünü bitirdim. Kemalpaşa’da bir fabrikada ofis elemanı olarak çalışmaktayım. Öncelik eğitim olmalı” dedi.
“Engelsiz kentte yaşıyoruz”
Etkinliğe İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engelli aracıyla katılan Gülay Çoban, “Günüm şahane geçiyor. Etkinliğe Karaburun ilçesinden İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engelli aracıyla geldim. Burada birçok engelli arkadaşımızla karşılaştık. Ulaşım bizim için çok önemli. Belediyenin engelli araçlarının, tramvayların, metroların olması bizim için çok büyük avantaj; kolay gidip gelebiliyoruz. İzmir’de, engelsiz kentte yaşamış oluyoruz. Daha umutlu, daha huzurlu, daha özgür, daha özgüvenli birey oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Eğlence doruğa çıktı
Program kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsizmir Şube Müdürlüğü Dans Topluluğu, Balçova Belediyesi ve Selçuk Belediyesi’nin engelli toplulukları, İzmir Down Sendromu Derneği, Karşıyaka Kent Konseyi’nin 1 Nota 1 Gülüş Korosu, İzmir Otizm Orkestrası ve Korosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası ve Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV) İzmir Şubesi sahne alarak eğlenceyi doruğa taşırken, Engelsizmir Şube Müdürlüğü’nün Gökkuşağı Sanat Defilesi de beğeni topladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü, Engelsizmir Şube Müdürlüğü, Meslek Fabrikası Şube Müdürlüğü, Farkındalık Merkezi ile Çocuk Belediyesi Şube Müdürlüğü, Yaya Derneği, Hayata Destek Derneği, Sosyal Gelişim ve Dayanışma Derneği ve Eş Pedal Derneği’nin farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediği atölyeler yapıldı. Öte yandan Engelsizmir Şube Müdürlüğü’nün resim ve seramik sergisi ile Karabağlar Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin el sanatları sergisi de etkinlikte yer aldı.
Son etkinlik 24 Mayıs’ta
Engelliler Haftası boyunca tüm etkinliklerde ve İzmir’in metro durakları, vapur iskeleleri gibi farklı noktalarında Engelsizmir’in karikatür sergisi ve engelli farkındalık atölyeleri de düzenlenecek.
11 Mayıs Cumartesi günü Alsancak Vapur İskelesi’nde 17.00-19.30 saatleri arasında Yaşayan Kütüphane “Barışçıl Çocuklar”, farkındalık atölyeleri ve Engelli Hakları Kutu Oyunları adlı sokak etkinlikleri yapılacak.
14 Mayıs Salı günü 19.00-20.30 saatleri arasında Bostanlı Sahili’ndeki Yasemin Kafe yanında ampute futbol, tekerlekli sandalye basketbolu, görme engelli judo, jimnastik boccia ve masa tenisi olmak üzere engelli spor etkinlikleri düzenlenecek.
16 Mayıs Perşembe günü saat 18.00’de ise İzmir Barosu’nda “Engelli Haklarına Giriş ve Sosyal Devletin Engelli Hali” adlı panel gerçekleştirilecek. Panelde, Engelli Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Nurdan Anlı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Engelsizmir Şube Müdürü Emine Koç konuşmacı olacak.
24 Mayıs Cuma günü, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde saat 13.30’daki son etkinlikte “Otizmli ve Zihinsel Engellilerin İstihdamı; İnsan Kaynakları Açısından Potansiyel Güç” adlı panel yapılacak. Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği’nden Tülin Topuzoğlu’nun moderatörlüğündeki panelde Eker Süt Ürünleri İş Koçu Psikolog Alperen Aşanbuğa ve İnsan Kaynakları Müdürü Elif Alkaya, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Duygu Salman Öztürk ile Ege Deniz Tekstil A.Ş. İnsan Kaynakları Müdürü Selim Pilavcı konuşmacı olacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
01 Ocak 2025SPOR
01 Ocak 2025GÜNDEM
01 Ocak 2025SPOR
01 Ocak 2025SPOR
01 Ocak 2025GÜNDEM
01 Ocak 2025GÜNDEM
01 Ocak 2025